BVBA Andy De Clercq
Leihoekstraat 64, Machelen(Zulte)
Tel: +32(0) 476/42.38.80
 
 
Groenten
 

Bij BVBA De Clercq Andy zijn we vooral toegespitst op de prei- en wortelteelt. Hier proberen we een beschrijving te geven van welke weg iedere groente aflegt vooraleer ze in de winkels terechtkomt.

Zaaien en planten

Het zaaien van de prei gebeurt door een extern bedrijf. Dit gebeurt door een aangezogen zaaimachine die ieder zaadje op juist dezelfde afstand van elkaar legt in de grond om zo een perfecte opkomst te bevorderen.
De opkweek van de preiplanten gebeurt op het bedrijf zelf maar de serreplanten worden aangekocht.
Het rooien van de preiplanten gebeurt door aangepaste rooiers. De bewerking van de productievelden werd volledig zelf uitgevoerd om zo de bekwaamheid van de gronden goed te kunnen opvolgen.
Het ploegen, de opbouw van de ruggen en ponsen is zeer belangrijk voor de dieptebewerking. Daartegenover staat wel dat er moet rekening gehouden worden met het gewicht van de tractoren en machines die de velden betreden.
Op ons bedrijf is gekozen waar de ruggen geteeld worden om mooie rechte prei te telen.
Het planten van de prei gebeurt door een plantwagen van acht personen aangedreven door een trekker met automatische piloot. Daarna volgt het aangieten zodat de planten lichtjes worden dichtgespoeld met water en aarde om zo de plant onmiddellijk in de groei te brengen.
Later in de groeiperiode is de mogelijkheid aanwezig op het bedrijf om het productieveld te beregenen om zo de groei te bevorderen.

Oogsten

Omdat het bedrijf ernaar streeft om de afgewerkte producten te leveren binnen de 24 uur na het rooien, werden er twee automatische rooiers aangekocht om dit zo in alle weersomstandigheden te kunnen uitvoeren. Hierdoor komt de productielijn nooit zonder prei te staan. Ook het transport van het veld naar het bedrijf wordt met verschillende wagens uitgevoerd om ook hier geen kostbare tijd te verliezen.

Verpakken

Wanneer de wagens aankomen in de loods worden deze onmiddellijk gelost en gaat de prei langs een 55m lange verwerkingslijn waar aangepast personeel de werking hiervan verzekerd. Bij het eindproduct aan de 'flowpack' bestaat de mogelijkheid om verschillende bedrukkingen toe te voegen op vraag van de klant (barcodes,...).
Na het verpakken wordt het product onmiddellijk in de koelcel geplaatst.

Levering

De levering van de verpakte prei gebeurt door eigen transport. 2 koelwagens kunnen worden geladen aan een van onze 3 laadkaaien. Wanneer de producten in de wagens worden geplaatst komen deze ofwel rechtstreeks van de verpakkkingslijn of uit de koelcel.

 
Copyright 2011, Groenten Declercq. All Rights Reserved.

  Site Map